Programma van eisen

Schets architect. Foto: Feenstra Fotografie

Jouw woonwensen zet je op een rij in een Programma van Eisen. Dat bestaat uit diverse onderdelen. Je bepaalt hoe jouw nieuwe huis er van binnen en van buiten uit komt te zien. Je brengt ook de randvoorwaarden van de kavel in kaart. Hoe is de zonligging? Aan welke bebouwingsrichtlijnen en regels ben je gebonden? Binnen welke periode moet het bouwen beginnen? Met welke kosten moet je rekening houden?

Bedenk jouw ideale huis 

Voor het ontwerp van de woning is het belangrijk dat je weet hoe je wilt wonen. Waardoor voel je je prettig in je omgeving? Wil je een fietsenberging of een garage, gecombineerd of gewoon allebei? Een woonkamer boven en de slaapkamer beneden, een open keuken of juist niet? Werken aan huis? De mogelijkheden zijn eindeloos.

Woningeisen

Een programma van eisen geldt niet alleen voor de binnenkant. Je bepaalt ook hoe de woning er vanbuiten uit moet zien. Ten slotte leg je de eisen die je aan de woning stelt vast. Dit kunnen bijvoorbeeld eisen zijn op het gebied van energiezuinigheid, veiligheid of groei van het gezin of levensbestendigheid. Jouw architect helpt je via tekeningen verder met de uitwerking van deze verzameling ideeën.

Tip

We hebben een overzicht gemaakt met aandachtspunten en overwegingen die je nodig hebt om een goed programma van eisen voor je woning te maken. Achterin vind je een invuldocument waarin je jouw woonwensen concreet kunt noteren.

Programma van Eisen voor je eigen woning (pdf)