Zelfbouw met een architect

Maquette van een vrijstaande woning. Foto: Adrienne Norman

Zelfbouw met een architect staat voor individueel maatwerk. Je weet zeker dat al jouw woonwensen worden vertaald naar een uniek woningontwerp. Kies je voor een ontwerp uit een catalogus, dan kun je in overleg vaak nog onderdelen aanpassen.

De keuze die bij jou past is meestal afhankelijk van jouw specifieke woonwensen en het beschikbare budget. Vergeet in elk geval niet het kavelpaspoort van jouw kavel mee te nemen en het ‘Programma van Eisen’ in te vullen. Kies je voor een ontwerp van een architect, dan beslis je ook vaak samen met hem/haar welk bouwbedrijf jouw droomhuis gaat bouwen.

Zo ontwerp je jouw droomhuis met een architect

Je hebt vast al de nodige ideeën voor jouw nieuwe huis. Je probeert je voor te stellen hoe je woonomgeving er in de nabije en verdere toekomst uit zou moeten zien. Om een keuze te maken voor een architect is het goed het werk van verschillende architecten te bekijken en gesprekken te voeren. Een persoonlijke klik met een architect is heel belangrijk. Hoe je tot de keuze van een architect komt, kun je lezen in onderstaand stappenplan.

Stappenplan Selecteren van een architect (pdf)

Hulpmiddelen om een architect te vinden:

Programma van Eisen

Als je om tafel gaat met de architect van je keuze, maak je eerst een checklist met al jouw woonwensen. Dit doe je voor de binnen- en buitenkant van de woning. Deze checklist wordt het 'Programma van Eisen’ genoemd. Dit programma van eisen is de onderlegger voor elke architect om jouw droomhuis verder uit te werken. Overigens ontwerpt een architect niet alleen, hij/zij houdt ook het technische eisenpakket, de bouwvoorwaarden en als je wilt de directievoering van de bouw in de gaten. Al dan niet samen met jouw persoonlijke bouwbegeleider.

Meer over het 'Programma van Eisen’