Zelf bouwen in Almere of Oosterwold?

Woningen in aanbouw in Oosterwold

Almere is een echte zelfbouwstad. Met het gebied Oosterwold is er een ultieme zelfbouwvorm bijgekomen. Wat is hier nou anders aan het bouwen van je eigen huis dan op andere plekken in de stad? Bij reguliere zelfbouw ben je regisseur van alles wat komt kijken bij het bouwen van je eigen woning. In Oosterwold sta je daarnaast ook aan de lat voor de complete gebiedsinrichting.

Zelf bouwen in Almeerse woonwijken

Bij reguliere zelfbouw koop je een kavel en bouw je een huis zoals jij wil dat het eruit komt te zien. Je bouwt de woning binnen de regels van het kavelpaspoort. Het aantal bouwregels hangt af van de plek waar de woning wordt gebouwd. Soms is er veel vrijheid, maar het kan ook zijn dat er meer bouwregels gelden, zodat de zelfbouwwoning goed aansluit bij het karakter en de woningen in de omgeving. Bij deze vorm van zelfbouw bouw je je eigen woning en geeft de gemeente verdere invulling aan de invulling van de openbare ruimte zoals de straten, pleinen, openbaar groen enzovoorts.

Doe-alles-zelf in Oosterwold

In Oosterwold vinden we een heel andere vorm van zelfbouw. Het huidige overwegend agrarische landschap van Oosterwold vormt zich langzamerhand om tot een groen en duurzaam woon-, werkgebied en recreatief landschap met veel stadslandbouw zoals akkers, moestuinen, fruitgaarden, plantages en daarbij ook nog bossen, water en tuinen. Daar is alle ruimte voor, want op de meeste kavels in Oosterwold is plek voor maximaal 12,5% bebouwing en minimaal 50% stadslandbouw, 7% publiek groen en 2% water.

De gehele gebiedsinrichting wordt aan het eigen initiatief overgelaten. Dit betekent dat de overheid, in tegenstelling van de meeste andere plekken in Almere, geen wegen, riolering of waterberging aanlegt. De Oosterwolders creëren zelf de kavelwegen en paden en, kiezen eigen oplossingen voor de elektriciteitsvoorziening, waterafvoer en waterberging. Ook geven ze zelf de openbare ruimte vorm en onderhouden deze. Dat doen ze alleen of samen met anderen.

Hierdoor betekent initiatiefnemen in Oosterwold dus veel meer dan het bouwen van een huis en het inrichten van de kavel; het is de ultieme vorm van doe-het-zelf gebiedsontwikkeling. Behalve een overzichtelijk aantal ontwikkelregels zijn er weinig beperkingen.

Meer informatie