Wat wil ik?

Nobelhorst, Foto: Feenstra Fotografie

Vraag jezelf eerst af wat je wilt kopen. Als je kiest voor een bestaande woning, weet je wat je koopt en heb je op redelijk korte termijn de sleutel in handen. Wil je een nieuwbouwhuis uit een catalogus met opties, dan is een nieuwbouwproject van een bouwer wellicht iets voor jou. Wil je echt alles zelf bepalen, heb je de tijd en ben je bereid om daar de nodige energie  in te steken? Dan is zelfbouw iets voor jou.

Zelfbouw = Particulier Opdrachtgeverschap = PO

Zelfbouw betekent niet letterlijk dat je zelf je huis gaat bouwen (uitzonderingen daargelaten). Bij zelfbouw ben je zelf opdrachtgever, dus verantwoordelijk voor het proces rondom de realisatie van jouw droomhuis. Van ontwerpfase tot het aanvragen van vergunningen. Bovendien ben je bij zelfbouw eigenaar van de bouwrijpe grond nadat de overdracht bij de notaris heeft plaatsgevonden. Dit in tegenstelling tot de koop van een nieuwbouwhuis van een projectontwikkelaar, waar je de woning en grond in eigendom krijgt als het project klaar is.

Bij particulier opdrachtgeverschap heb je de volledige juridische zeggenschap en verantwoordelijkheid over het gebruik van de grond, het ontwerp en de bouw van de woning.  

Wat kun je zelf bouwen?

Hofje in Vogelhorst. Foto: Feenstra Fotografie

Afhankelijk van jouw woonwensen en budget, bouw je in Almere bijvoorbeeld een rijwoning, hoekwoning, twee-onder-een-kapwoning of een vrijstaande woning. Jij bepaalt hoe jouw droomhuis eruit komt te zien. Wil je het groot of klein, breed of smal, laag of hoog, wel of geen tuin? Wil je werken aan huis? Heb je andere specifieke wensen? Er is veel mogelijk met zelfbouw in Almere. De adviseurs in de Kavelwinkel kunnen je op weg helpen.

Vergunningen: wat mag er wel/niet op een kavel?

Zelfbouw in een rij

Herasingel, Homeruskwartier. Foto: Feenstra Fotografie

In Almere zie je veel straten met ‘rijtjeswoningen’. Deze huizen zijn vaak een woonoplossing als je op zoek bent naar een gezinshuis maar niet het budget hebt voor een vrijstaand huis. Wist je dat je in Almere ook zelf een rijwoning kunt bouwen? Met zelfbouw in een rij bouw je binnen jouw budget een huis precies zoals jij het wilt. Zo ontstaat er een uniek huis aan de binnen- en buitenkant. 

Duurzaam bouwen

Met zelfbouw heb je de regie over de bouw van je eigen woning. Dat geeft je de mogelijkheid om rekening te houden met de toekomst. Duurzaam bouwen heeft vooral te maken met slimme, innovatieve en technologische oplossingen om meer kwaliteit aan je woning toe te voegen. Het is verstandig om zo vroeg mogelijk in het ontwerpproces rekening te houden met duurzame toepassingen. 

Meer over Duurzaam bouwen

Kleiner wonen

Mensen wonen vaker graag klein(er). Het succes van de BouwExpo Tiny Housing in 2017 is daar het onlosmakelijke bewijs van. In Almere krijg je ruimte om ook een klein(er) huis zelf te bouwen. Een droomhuisje, dat past bij jouw woonwensen en leefstijl. Om dit mogelijk te maken, komen op een aantal plekken in de stad een aantal zelfbouwkavels waarop jij met jouw ideeën over klein(er) wonen aan de slag kan.

Bekijk het toekomstige kavelaanbod.

Woon-werkwoningen

Op de zelfbouwkavels in Almere mag je een aanzienlijk deel van je huis gebruiken voor aan-huis-gebonden beroepen of kunstnijverheid. De mogelijkheden verschillen per gebied. In de ‘kavelpaspoorten’ (geldende bouwregels per kavel) op de Kavelkaart en in de geldende bestemmingsplannen staat om welke beroepen het gaat en wat er mogelijk is.