Begeleiding bij zelfbouw

Zelf een huis laten bouwen, dat is voor veel mensen geen dagelijks werk. Dat het leuk is om zelf te bepalen hoe je droomhuis eruit komt te zien staat voorop. Maar zelfbouw is ook een uitdagend proces. Daar waar je bij een projectontwikkelaar een huis koopt dat aan het eind van de rit kant-en-klaar is, vraagt zelfbouw meer van jouw eigen tijd. Je bent tenslotte regisseur van jouw eigen huis.

Het bouwen van een huis duurt circa 2 jaar. Het is een periode waarin je veel organiseert, gesprekken voert en keuzes maakt. Als je geen ervaring hebt met zelfbouw, dan zijn deze keuzes soms best lastig. Je kiest welke partijen jouw huis gaan realiseren. Je maakt keuzes over het materiaalgebruik, het ontwerp en indeling van de woning. Al jouw wensen moeten ook passen in je totale budget. Omdat het zelfbouwproces de nodige tijd en kennis vraagt, kiezen veel zelfbouwers voor professionele bouwbegeleiding en advies. Of spreek met jouw architect of aannemer duidelijk af waar zij ‘ontzorgen’ tijdens het zelfbouwproces. Je bepaalt zelf of en hoeveel hulp en begeleiding je wilt bij het zelf bouwen van jouw droomhuis.   

De rol van de bouwbegeleider bij zelfbouw

Een bouwbegeleider is een professional die het zelfbouwproces begeleidt, adviseert en helpt naar behoeft. Ook een architect kan de rol van bouwbegeleider vervullen. Bouwen met professionele bouwbegeleiding betekent dat je samen met een expert het proces ingaat. Vanaf het moment dat je de kavel koopt, tot het moment dat je de sleutel van je droomhuis in handen hebt. Of je maakt gebruik van zijn of haar kennis wanneer jij daar in het zelfbouwproces behoefte aan hebt.  Bouwbegeleiding is niet verplicht, wel handig. Neem de tijd om de juiste bouwbegeleider te vinden. Het gaat immers om een langdurig en intensief traject waarin je veel contact met elkaar hebt. Kies je voor gedeeltelijk advies, zoals het opstellen van je 'Programma van Eisen', het beoordelen van een ontwerp van een architect of begeleiding tijdens de bouw, ook dan is een goede relatie met een bouwbeleider bevorderlijk.

Hieronder zie je bij welke fases van het zelfbouwproces je een bouwbegeleider kunt inschakelen.

Van ontwerp tot start bouw

Tijdens een van de eerste gesprekken met je bouwbegeleider praat je over jouw wensen voor het huis dat je wilt bouwen. Het is een goed idee om samen naar de toekomst te kijken. Misschien is het financieel niet haalbaar of wenselijk om direct al je ideeën te realiseren, maar na verloop van tijd wel. Door hier van tevoren over na te denken, kun je het uiteindelijke ontwerp ook op maat maken voor de toekomst.  

Wat kan er binnen jouw budget?

Het gesprek levert je een beeld op van wat er mogelijk is binnen jouw budget, maar ook binnen de randvoorwaarden van de gemeente, het bestemmingsplan en landelijke wet- en regelgeving. Aan de hand van het opgestelde programma van eisen, kun je samen met de bouwbegeleider kijken of je een woning wilt laten ontwerpen of kiest voor een cataloguswoning. De bouwbegeleider kan je vergezellen bij de gesprekken met de architect of catalogusbouwer en je adviseren voordat je een beslissing neemt. 

Ontwerpkeuzes en uitgangspunten

Tijdens het ontwerpproces kan de bouwbegeleider je adviseren over de gevolgen van de ontwerpkeuzes, bijvoorbeeld voor het energiegebruik en installaties die het energieverbruik kunnen verminderen. Ook kan hij het ontwerp beoordelen aan de hand van de oorspronkelijke uitgangspunten. 

Van bouw tot en met de oplevering

Natuurlijk ga je zelf regelmatig kijken op de bouwplaats. Je kunt zelf het bouwproces controleren of daarvoor de bouwbegeleider inschakelen. Dat kan gedurende alle fasen, maar ook bij specifieke onderdelen zoals de eindoplevering van je huis. 

Tip

Kies je voor extra begeleiding voor de bouw van jouw droomhuis? Een persoonlijke klik met een bouwbegeleider is erg belangrijk. Ga daarom met een aantal bouwbegeleiders in gesprek. Na een oriënterend gesprek laat je een offerte opstellen door verschillende bouwbegeleiders en maak je een keuze. De kosten voor bouwbegeleiding kun je in bepaalde situaties meenemen in je hypotheek. Vraag hier naar bij jouw financieel adviseur.

⇒ Wat is mijn budget?