Met wie wil ik bouwen?

Eilandkavel aan de Radar, Noorderplassen. Feenstra Fotografie
Eilandkavel aan de Radar, Noorderplassen. Feenstra Fotografie

Bij zelfbouw - ook wel Particulier Opdrachtgeverschap, PO genoemd - heb je de volledige juridische zeggenschap en verantwoordelijkheid over het gebruik van de grond, het ontwerp en de bouw van de woning. Dat is niet zomaar iets. Let daarom goed op met welke partijen je in zee gaat.

Wie ontwerpt mijn huis?

Dat mag je zelf kiezen. Voor het ontwerpen van jouw droomhuis schakel je een architect in, of je kiest een mooi ontwerp uit een catalogus van een bouwer. Of misschien kun je het wel zelf! 

Bouwen met een architect staat voor individueel maatwerk. Je weet zeker dat al jouw woonwensen worden vertaald naar een uniek woningontwerp. Kies je voor een ontwerp uit een catalogus, dan kun je in overleg vaak nog onderdelen aanpassen.

Wie bouwt mijn huis?

Jij bepaalt welk bouwbedrijf of aannemer jouw droomhuis gaat bouwen. Ontwerpt een architect jouw droomhuis, dan kun je vaak gebruikmaken van zijn/haar netwerk en ervaring. Kies je voor een woning uit een catalogus, dan wordt deze door de aanbieder gebouwd.

Tip

Meer zekerheid? Vraag het bouwbedrijf/aannemer of deze is aangesloten bij een garantie-instituut zoals bijvoorbeeld SWK, Woningborg of Bouwgarant. 

Begeleiding bij zelfbouw

Zelf een huis laten bouwen, dat is voor veel mensen geen dagelijks werk. Dat het leuk is om zelf te bepalen hoe je droomhuis eruit komt te zien staat voorop. Maar zelfbouw is ook een uitdagend proces. Daar waar je bij een projectontwikkelaar een huis koopt dat aan het eind van de rit kant-en-klaar is, vraagt zelfbouw meer van jouw eigen tijd. Je bent tenslotte regisseur van jouw eigen huis.

Omdat het zelfbouwproces de nodige tijd en kennis vraagt, kiezen veel zelfbouwers voor professionele begeleiding en advies. Of spreek met jouw architect of aannemer duidelijk af waar zij ‘ontzorgen’ tijdens het zelfbouwproces. Je bepaalt zelf of en hoeveel bouwbegeleiding je wilt bij het zelf bouwen van jouw droomhuis. 

Programma van eisen

Jouw woonwensen zet je op een rij in een Programma van Eisen. Dat bestaat uit diverse onderdelen. Je bepaalt hoe jouw nieuwe huis er van binnen en van buiten uit komt te zien. Je brengt ook de randvoorwaarden van de kavel in kaart. Hoe is de zonligging? Aan welke bebouwingsrichtlijnen en regels ben je gebonden? Binnen welke periode moet het bouwen beginnen? Met welke kosten moet je rekening houden, oftewel wat is je budget? Meer over het programma van eisen

Wat kost zelfbouw?