Zelf bouwen is het mooiste wat er is. We doen het zo opnieuw!

16 juli 2019

Toen Eric de Kruif zijn studie geneeskunde afrondde, vonden hij en zijn vrouw Sanne het een mooi moment om een volgende stap te maken: een eigen huis bouwen! Dat stond al een tijdje op hun wensenlijstje, want dan kun je alles op eigen wijze doen. En dat blijkt goed gelukt als we met elkaar op de bank zitten, terwijl het haardvuur op de achtergrond sfeer en warmte geeft. Samen vertellen Sanne en Eric waarom ze kozen voor de nieuwe wijk De Laren in Almere Haven. Ook nemen ze je mee in het ontwerpproces en ondertussen laat zoontje Niek ons trots zijn 'wagenpark' zien.

Almere Haven heeft het allemaal!

Eric: "Ik ben zo'n beetje geboren en getogen in Almere Haven. Sanne komt uit Castricum. Toen we jaren geleden samen gingen wonen, kozen we voor Almere Haven. Onze zelfbouwdroom wilden we ook graag in dit stadsdeel vervullen. Die kans was er en die grepen we met beide handen aan. Nu worden de kavels toegewezen, maar toen was het nog: wie het eerst komt wie het eerst maalt. Dus sliepen we voor de deur van het stadhuis. Heel leuk, want daar ontstond direct al een band met onze buren. Haven voelt dorps en zeker vanuit De Laren loop je zo naar de winkels, scholen en naar de ontzettend gezellige haven met horeca. Het is hier ook lekker groen, je hebt diverse strandjes in de buurt, het Eksternest is dichtbij en je loopt zo het bos in. Kijk maar!" Eric wijst naar de tuin die aan de bosrand grenst.

Van cataloguswoning naar droomhuis

Toen het stel de kavel bemachtigd had, haalden ze brochures van bouwers in huis. Of hadden ze de brochures al en volgde daarna de kavel? Ze weten het niet meer. "Feit is wel dat na het bekijken van de brochures en het opzoeken van informatie de match met één bouwer het beste was. De partij waarvoor wij kozen, kon ons droomhuis verwezenlijken binnen het gestelde budget. We namen een cataloguswoning als uitgangspunt en hebben vanuit die solide basis onze eigen draai gegeven aan het huis. Dat vonden wij prettiger dan zelf een compleet nieuw huis ontwerpen."

Zo wilden wij het

"Of dit huis perfect is? Natuurlijk zijn er achteraf altijd dingen die we net iets anders zouden hebben gedaan, maar we zijn echt ontzettend blij met het resultaat. Bijna perfect dus. We wilden heel graag een openhaard. Maar dan wel ééntje die een statement maakt. Ook vonden we het belangrijk dat de indeling speels was en dat er een prettige verbinding tussen het zitgedeelte en de keuken zou zijn. Verder hebben we aansluitpunten voor het Sonos-systeem laten maken, zodat je geen snoeren ziet en om wat extra ruimte te winnen hebben we de keukenkastjes in de muur van de hal verwerkt. Dat zijn typisch van die dingen die je kunt doen als je zelf bouwt. Ook een hoogwaardige afwerking had onze aandacht. Hardstenen dorpel, net even een andere dakpan, speklagen die terugkomen in de schoorsteen, een net iets steiler dak en een mooie overstekende dakrand. Dat zijn naar ons idee de dingen die je huis net dat beetje extra geven."

Zelf bouwen is een combinatie van euforie en keuzestress

"We hebben wel eens wakker gelegen, maar we vonden het bovenal ontzettend leuk en zouden het zo weer doen. Goed nadenken over hoe je wilt leven en wat je belangrijk vindt, helpt enorm om een huis te creëren waar je je echt thuis voelt. We hadden een lijst gemaakt met onze wensen. De twee A4'jes zijn nu gevat in onze woondroom. Het meest trots zijn we op het feit dat we nog nooit zelf hadden gebouwd en dit wel met elkaar voor elkaar gekregen hebben."

De tip van Eric en Sanne

De achtertuin ligt aan de bosrand. Hier hebben Sanne en Eric veranda met haard gemaakt. Terwijl we hier het huis en de plek bewonderen. vragen we het stel om nog een tip te geven. Dat doen ze met plezier. "Ga niet bij tien bouwers brochures en offertes opvragen, dan zie je door de bomen het bos niet meer. Beperk je tot twee of drie waarvan je goede verhalen hebt gehoord en kies voor degene met wie je een klik hebt. Je gaat samen een intensief proces aan, dus dat is wel fijn als dat op een prettige manier kan. Houd er verder rekening dat je meestal 10% meer uitgeeft dan dat je in eerste instantie dacht dat het huis zou kosten. Hoe goed je het ook plant, er komen altijd extra's bij. Met je buffer voorkom je stress door financiële beperkingen."