Hier wilden we ons geliefde Amsterdam wel voor verlaten

16 juli 2019

Renée Mulder en Jordy Oud woonden op 55 m² in de Baarsjes van Amsterdam. "Onze zoon Sim had ons leven al verrijkt en toen ook Mas geboren werd, was er geen twijfel meer: we moesten verhuizen. Het gebrek aan ruimte was niet alleen in praktische zin onhandig, we merkten ook dat het onze kinderen onrustig maakte." Met enthousiasme vertelt het stel hoe ze hun geliefde Amsterdam verlieten voor Almere om daar hun eigen huis te bouwen. "Zo fijn dat we hier nu elke dag die rust ervaren."

 

Op een herfstdag gaan we op bezoek bij Jordy en Renée. Ze hebben zelf een huis gebouwd in de Bosrandbuurt in Nobelhorst. Als we het straatje inrijden, valt ons oog op een moderne villa met warme touch. Er staat ons een hartelijk welkom te wachten. We nemen plaats op de enorme loungebank in de woonkamer. Hiervandaan kijk je de brede tuin in die aan het water ligt.

Nooit gedacht dat zelf bouwen voor ons was weggelegd

Renée en Jordy zijn niet over één nacht ijs gegaan. Ze bekeken huizen in en rond Amsterdam, maar het was het steeds net niet. De ouders van Renée wonen in Almere. Ze hebben er zelf een huis gebouwd in Landgoed Overgooi. "Door hen zijn we in Nobelhorst terechtgekomen. We verbleven een tijdje in het huis van mijn ouders. Dat deden we wel vaker om even aan de drukte van de stad te ontsnappen. We zagen toen in het plaatselijke krantje iets staan over een rondleiding in Nobelhorst. We belandden in de infoschuur en raakten in gesprek met de gastvrouw. Zij was degene die met het idee van een zelfbouwkavel kwam. We hadden nooit gedacht dat dat voor ons was weggelegd. Maar hier het kon wel, bleek! En zo startte de realisatie van onze woondroom."

Laat je inspireren en maak een moodboard

"Zelf bouwen is ontzettend leuk. We zijn een tikje eigenwijs en avontuurlijk en doen het graag op onze eigen manier. Die kans kregen we op een zelfbouwkavel in Nobelhorst! De indeling, grootte van het huis, de positie van de ramen en natuurlijk ook de manier waarop je het inricht, alles is precies zoals wij het willen. Ja, je moet echt heel veel keuzes maken en dat is wel eens lastig. Maar we zijn goed begeleid door Heutink en dat zorgde ervoor dat we geen keuzestress kregen. Van Instagram en Pinterest haalden we onze inspiratie en met moodboard als uitgangspunt ging de architect aan het werk. Dat is trouwens wel goed van de bouwer. Ze selecteren een architect aan de hand van de door jou gewenste stijl."

Je bent al thuis voordat je er woont

Renée legt uit dat het ontwerp van architect Wiebe Schilder een schot in de roos was. "Het meest blij zijn we met het feit dat de 'blokkendoos' doorbroken is met een aantal verspringingen. Dit in combinatie met de verschillende kleuren gevelsteen en de houten details geeft de strakke vormgeving warmte. En binnen heeft het ook zijn effect. We hebben in de leefkeuken een erker en dat zorgt voor een heel prettig sfeertje. We wilden heel graag dat de leefkeuken en de woonkamer met elkaar verbonden zouden zijn, zodat we met elkaar in contact kunnen blijven. Dat is heel goed gelukt. We voelden ons hier thuis vanaf dag één. Dat komt denk ik ook wel omdat je er langzaam naartoe groeit. Elke dag, gedurende ruim een jaar, ben je bezig met je nieuwe woonplek. Het vertrouwde, eigen gevoel is er dus al voordat je er woont."

Gaan jullie naar Almere?!

"We verruilden 55 Amsterdamse vierkante meters voor een vrijstaand huis van 160 m² met garage in Almere. Vrienden verklaarden ons een beetje voor gek. 'Gaan jullie in Almere wonen?!' Als ze nu langskomen, snappen ze ons volledig. We missen Amsterdam eigenlijk niet. Nou misschien een heel klein beetje. En als we dat gevoel hebben, springen we in de auto en zijn we er met een half uur. Nobelhorst ligt echt ideaal ten opzichte van de A6 én de A27. En dus ben je ook zo in het Gooi en in Utrecht. Handig voor ons werk ook."

Nobelhorst maakt ons blij

"In wel meer opzichten is dit een fijne woonplek. Er zijn scholen en kleinschalige voorzieningen zoals een dokter, tandarts en buurtwinkel. Ook de horecagelegenheden Tea da di date en Smullen & Spelen vinden we leuk. Maar het allerfijnste is toch wel dat het een heel kindvriendelijke wijk is. Sim fietst zo op zijn blauwe fietsje naar de brink met avontuurlijke speeltuin. We kijken uit naar een mooie toekomst in Nobelhorst, samen met onze twee kinderen."

 

Voor vertrek schieten we nog wat foto’s en de cameraploeg ruimt de spullen weer op. De rust voor Mas en Sim keert weer terug.