Procedure kavel reserveren

Procedure kavel reserveren

Een zelfbouwkavel kun je via de Kavelkaart digitaal reserveren met je DigiD op elk moment dat het jou uitkomt. Na de digitale reservering ontvang je een bevestigingsmail met een link naar je persoonlijke omgeving op MijnAlmere, waar we alle belangrijke informatie over de kavel en het zelfbouwproces voor je klaarzetten. Hieronder een kort stappenplan.

Stap 1: Algemene oriëntatie

Voordat je een kavel reserveert, is het belangrijk dat je je eerst goed verdiept in je woonwensen, het financiële plaatje, de bouwregels en het zelfbouwproces. Alle basisinformatie vind je in de rubriek 'Downloads'. Het 'Stappenplan Zelfbouw Almere' geeft inzicht in de planning en termijnen en in het ‘Handboek zelfbouw’ en in de bijlage per wijk vind je alle praktische en relevante informatie over zelfbouw in Almere.

Stap 2: Vind je kavel op de Kavelkaart

 • Bepaal de plek voor je droomhuis via de Kavelkaart. Op deze kaart vind je alle kavels die in Almere te koop zijn. Met behulp van de zoekfilters vind je heel eenvoudig de kavel die past bij jouw woonwensen en budget.
 • Klik op een kavel om detailinformatie over die kavel te zien.
  - Vergelijk kavelpaspoorten (bouwregels voor die kavel).
  - Bekijk de ‘kavelspecifieke documenten’: alle informatie die bij die kavel hoort.

Stap 3: Reserveer een kavel met je DigiD

 • Als je een kavel reserveert, teken je een reserveringsovereenkomst voor een jaar. Na 2,5 maand ontvang je per mail een factuur voor de reserveringsvergoeding. Let op: vanaf 1 juli 2017 geldt dat als je in de kosteloze periode een kavel teruggeeft en binnen 2 jaar een andere kavel reserveert, er administratiekosten in rekening worden gebracht van € 250 ex btw per volgende reservering.
 • Klik op een kavel op de Kavelkaart en klik op de knop ‘Reserveren’.
 • Je start direct met inloggen DigiD (pas als je het hele formulier hebt doorlopen en op de knop ‘Verzenden’ hebt geklikt, is de reservering echt gedaan). 
 • Let op: als je 15 minuten niet actief bent, ben je uitgelogd zonder behoud van gegevens. Als je even wilt stoppen, kun je je gegevens opslaan. Ga wel binnen 20 minuten verder met de reservering, anders verlies je alsnog de gegevens.
 • Je krijgt direct een melding als de kavel al gereserveerd is of als iemand anders al bezig is met het reserveren van die kavel.
 • Vul je persoonsgegevens aan: dit gaat om je telefoonnummer en e-mailadres. Let goed op dat je e-mailadres juist geschreven is. Veel relevante informatie en herinneringen zullen via de mail worden gestuurd.
 • Vul als je samen wilt gaan kopen altijd de partnergegevens in. Het is op dit moment nog niet mogelijk om met een dubbele DigiD te reserveren. Daarom word je gewezen op het ‘formulier Medeondertekening reserveringsovereenkomst’. Dat kan de partner na de reservering invullen en binnen een week inleveren om de reservering compleet te maken.
 • Je doorloopt de inhoud van de reserveringsovereenkomst. Je kunt de modelreserveringsovereenkomst alvast inzien via de rubriek 'Downloads'.

Stap 4: Akkoord en Verzenden

 • Als je het vinkje akkoord hebt aangevinkt én op Verzenden heb klikt, heb je de reserveringsovereenkomst digitaal ondertekend en heb je de kavel gereserveerd.
 • Je krijgt de mogelijkheid om het hele formulier te printen (dit heet samenvatting, maar is het totale formulier).
 • Je ontvangt per mail een beknopte bevestiging van de reservering. Als die niet binnenkomt: check eerst je spambox. Neem anders contact op met de Kavelwinkel.
 • In de bevestigingsmail wordt verwezen naar je persoonlijke omgeving in ‘MijnAlmere’. Je kunt de pagina bekijken als je inlogt met je DigiD. Hier kun je de status van je kavel bekijken en vind je alle belangrijke informatie over de kavel en het zelfbouwproces. 
 • Je reservering is nu binnengekomen bij de Kavelwinkel. Je ontvangt een bevestiging van een van de adviseurs van de Kavelwinkel.
 • Via de post ontvang je na maximaal 10 werkdagen een door de gemeente ondertekend exemplaar van de reserveringsovereenkomst. Dan is de overeenkomst rechtsgeldig.

Stap 5: Hoe nu verder?

 • Je reserveringsovereenkomst duurt maximaal 12 maanden.
 • Gebruik de eerste maanden van de reserveringstermijn om je goed voor te bereiden op de eventuele koop van de grond en het zelfbouwproces. Denk bijvoorbeeld aan het programma van eisen van jouw droomhuis in relatie tot je budget, het voeren van oriënterende gesprekken met een architect, bouwbedrijf en/of bouwbegeleider (zie Met wie wil ik bouwen?).
 • Neem alle algemene en kavelspecifieke documenten goed door. Ze worden voor je klaargezet in ‘MijnAlmere’. In de kavelspecifieke documenten staat essentiële informatie die je nodig hebt voor de bouw van je huis. (De algemene documenten vind je ook in de rubriek 'Downloads'; de kavelspecifieke documenten vind je ook terug als je klikt op de betreffende kavel op de Kavelkaart.)
 • Na 2,5 maand ontvang je per mail een factuur voor de reserveringsvergoeding. Deze bedraagt 2,5% van de koopsom van de kavel. Je betaalt de reserveringsvergoeding binnen 3 maanden na ingangsdatum van de reserveringsovereenkomst, anders vervalt je reservering. Dit bedrag wordt bij sluiting van de koopovereenkomst verrekend met de koopsom van de kavel bij notarieel transport.
 • Mocht je binnen de eerste 3 maanden besluiten de reservering niet te willen voortzetten, dan horen wij dit uiteraard graag zo snel mogelijk. Gebruik hiervoor het formulier ‘Kavel annuleren’ dat we hebben gemaild óf download het via ‘MijnAlmere’. 

Aanvullende informatie

 • De reservering van een kavel wordt niet direct weergegeven op de Kavelkaart (de gegevens van de Kavelkaart worden ’s nachts verwerkt; de kleur van de kavel verandert van rood (te koop) naar geel (gereserveerd). Vanaf 30 oktober wordt de Kavelkaart snel ververst.
 • De status van een kavel wordt altijd gecheckt na het inloggen met je DigiD. Je krijgt direct een melding als de kavel al gereserveerd is of als iemand anders al bezig is met het reserveren van die kavel.
 • Wanneer een gereserveerde kavel terugkomt, is enige verwerkingstijd nodig om de kavel weer aan te bieden. Pas als de kavel weer zichtbaar koop (rood) is op de Kavelkaart kan deze weer opnieuw worden gereserveerd.
 • Digitaal reserveren geldt niet voor kavels die nieuw in verkoop komen. Hiervoor wordt geloot. Kijk op de betreffende pagina over die nieuwe kavels onder het kopje 'Start verkoop' voor meer informatie.
 • Digitaal reserveren kan niet als je met anderen een tweekapper wilt reserveren. Neem contact op met de Kavelwinkel.
 • Het is niet mogelijk om zakelijk een kavel digitaal te reserveren. Kleine ontwikkelaars of architecten die een kavel willen reserveren kunnen hiervoor mailen naar de Kavelwinkel. Stuur 2 zaken mee: een uittreksel van de Kamer van Koophandel waarop de bestuurder staat vermeld en een kopie legitimatie van de bestuurder. Alleen dan kan de Kavelwinkel een kavel zakelijk voor je reserveren. Je ontvangt een bevestiging per mail. NB: omdat particulieren wel digitaal kunnen reserveren, geeft mailen geen garantie op het verkrijgen van de kavel. 
 • Eén huishouden mag maar één kavelreservering doen. Het is niet mogelijk dat één persoon twee kavels reserveert. 

⇒ Een kavel reserveren

⇒ Een kavel kopen