Een kavel reserveren

Nobelhorst. Foto: Feenstra Fotografie
Kavels in Nobelhorst. Foto: Feenstra Fotografie

Verdiep je voordat je een kavel reserveert goed in je woonwensen, je budget, de bouwregels van de kavel en het zelfbouwproces. Alle basisinformatie die je hierbij kan helpen, vind je in de rubriek Downloads'. Je reserveert een kavel voor de periode van één jaar, hiervoor betaal je binnen 3 maanden een reserveringsvergoeding. Ook brengt de gemeente Almere een inschrijfvergoeding van € 1.000 in rekening bij het aangaan van een (digitale) reservering van een zelfbouwkavel. 

Kavels te koop

Op de Kavelkaart vind je  kavels die te koop zijn én zie je in een oogopslag welke kavels binnenkort in verkoop komen. Voordat de kavels worden vrijgegeven, worden deze kavels met een blauw vlaggetje getoond. Let op: bij uitgifte van nieuwe kavels wordt vaak geloot via de notaris. Houd daarom altijd de verkooppagina’s in de gaten voor de geldende verkoopprocedure en verkoopdata.

Als een reservering wordt geannuleerd, kan er tijd overheen gaan voordat de kavel weer beschikbaar komt. De kavelinformatie wordt eerst intern gecheckt. Er zijn ook kavels die zonder aankondiging te koop worden aangeboden via de Kavelkaart. Dit zijn kavels die vanwege economische tegenwind eerder uit het aanbod zijn gehaald. Kortom: houd de Kavelkaart goed in de gaten!
Hoe werkt de Kavelkaart?

Hoe reserveer je een kavel en hoe werkt de kavelkaart?

Voordat je een kavel reserveert

Verdiep je in de details. Bekijk via de Kavelkaart het kavelpaspoort waarin de bouwregels van een kavel staan uitgelegd. Zo weet je wat je op de kavel wel en niet mag bouwen. Klik op de 'kavelspecifieke documenten' om te zien welke informatie nog meer bij de kavel hoort. Zo kun je bijvoorbeeld op het inrichtingsplan bekijken hoe de inrichting van de straat en buurt eruit komt te zien. En ga eerst fysiek kijken bij de kavel. Spreekt de buurt je wel aan? Wat hebben de buren voor huis gebouwd? 
Sinds 2017 geldt de verplichting tot zelfbewoning en een verbod tot doorverkoop weer.

Digitaal een kavel reserveren

Als je een kavel wilt reserveren, kan dit digitaal via je DigiD. Om de reservering van een zelfbouwkavel niet geheel vrijblijvend te laten zijn, brengt de gemeente Almere sinds mei 2019 € 1.000,- inschrijfvergoeding in rekening. Dit bedrag wordt bij het digitaal reserveren direct in rekening gebracht via iDEAL. Klik via de Kavelkaart op de kavel van je keuze en daarna op de knop 'Reserveren'. Log in met je DigiD en neem de reserveringsovereenkomst door. Als je akkoord gaat, de inschrijfvergoeding betaalt en op de knop ‘Verzenden’ of 'Ondertekenen' klikt, heb je de kavel gereserveerd. Als je de kavel samen met een partner wilt reserveren, zal diegene tijdens dit proces ook met DigiD inloggen, de gegevens aanvullen en akkoord gaan met de reservering. Zodra de gemeente de reserveringsovereenkomst ook heeft ondertekend, is de overeenkomst rechtsgeldig. Bekijk voor een uitgebreid stappenplan de pagina 'Procedure kavel reserveren'. 

Reserveringstermijn

De reserveringstermijn start vanaf de ingangsdatum van de reserveringsovereenkomst en duurt maximaal 12 maanden. Met een reservering heb je de garantie dat de kavel in deze periode niet door iemand anders gereserveerd of gekocht kan worden.

Reserveringsvergoeding

De inschrijfvergoeding van € 1.000 wordt in mindering gebracht op de reserveringsvergoeding. De reserveringsvergoeding bedraagt 2,5% van de koopprijs van de kavel en betaal je binnen 3 maanden na ingangsdatum van de reserveringsovereenkomst. Na 2,5 maand ontvang je per mail een factuur voor deze vergoeding. De betaalde inschrijf- en reserveringsvergoeding wordt bij notarieel transport verrekend met de koopprijs als de reservering leidt tot eigendomsoverdracht van de kavel.

Als je de kavelreservering annuleert, krijg je de inschrijfvergoeding niet terug. 

Eerste maanden: voorbereiding

Gebruik de eerste maanden van de reserveringstermijn om je goed voor te bereiden op de eventuele koop van de grond en het zelfbouwproces. Denk bijvoorbeeld aan het inwinnen van financieel advies, advies over de eventuele verkoop van je huidige woning en het voeren van oriënterende gesprekken met een architect, bouwbedrijf en/of bouwbegeleider (zie Met wie wil ik bouwen?).

Mocht je binnen de eerste 3 maanden besluiten de reservering toch niet te willen voortzetten, laat dit dan zo snel mogelijk weten. Gebruik het formulier ‘Kavel annuleren’ dat we hebben gemaild óf download het via 'MijnAlmere’. Let op, bij annulering van de kavelreservering, krijg je de inschrijfvergoeding niet terug.

Tip

Bekijk de basisinformatie in de rubriek 'Downloads'. Het 'Stappenplan Zelfbouw Almere' geeft inzicht in de planning en termijnen en in het ‘Handboek zelfbouw’ en in de 'bijlage per wijk' vind je alle praktische en relevante informatie over zelfbouw in Almere.

⇒ Procedure kavel reserveren

⇒ Een kavel kopen