10 tips bouwen droomhuis

Je eigen huis bouwen: dat is leuk, inspirerend en uitdagend. En er komt veel op je af, want als particulier opdrachtgever ben je de regisseur van jouw droomhuis. Hoe pak je het aan? Met behulp van een aantal tips willen we je op weg helpen.

Tip 1 

Hoe ziet je ideale huis eruit? Maak een wensenlijstje voor binnen- en buitenkant!

Hoe wil je wonen? Met het brede kavelpalet in Almere is er voor ieder wat wils, passend bij elk budget. Jij bepaalt hoe jouw droomhuis eruit komt te zien. Wil je het groot of klein, breed of smal, laag of hoog, wel of geen tuin? Wil je werken aan huis? Bouw je het huis alleen, of liever samen met anderen? Maak van tevoren een verlanglijstje oftewel een Programma van Eisen (PvE). Aan welke persoonlijke wensen moet jouw huis voldoen?

Tip 2

Waar wil je wonen? Jouw droomkavel kies je met behulp van de kavelkaart. 

In de zoektocht naar jouw droomkavel zijn persoonlijke woonwensen ook erg belangrijk. Waar wil je wonen en wat voor type huis wil je bouwen? Hoe groot mag de kavel zijn en past het binnen jouw budget? Op basis van jouw woonwensen laat de digitale kavelkaart de beschikbare kavels zien. Vind je kavel op de Kavelkaart.

Tip 3

Wat kun je financieren? Stel van tevoren je budget vast.

Wil je zelf bouwen? Het is belangrijk dat je vooraf weet wat jouw totale budget is. Ga in gesprek met een financieel adviseur en als je een koophuis hebt, met een makelaar. Maak een financieel plan en stem jouw woonwensen en financiële mogelijkheden op elkaar af.

Tip 4

Wat kun je bouwen en wat kost het? Ga in gesprek met een architect, bouwbegeleider of bouwbedrijf.

Het bouwen van je huis is maatwerk, elk huis is uniek. De vraag ‘wat het kost’ is dus niet eenvoudig te beantwoorden. Weet wat je totale budget is (zie tip 3). Architecten en bouwbedrijven maken een offerte van het voorlopig ontwerp van jouw droomhuis. Extra check? Neem de offerte onder de loep met een onafhankelijke bouwbegeleider en bekijk of de kosten in lijn zijn met jouw totale budget.

Tip 5

Hulp en advies nodig bij zelfbouw? 

Maak een afspraak met een architect, een bouwkundig adviseur zoals een bouwbegeleider, of bijvoorbeeld een catalogusbouwer. Welke adviseur het best bij je past hangt o.a. af van de keuze wat je wel en niet zelf wilt doen binnen het proces en hoe specifiek je eisen zijn. Bouwen met professionele bouwbegeleiding betekent dat je samen met een expert het proces ingaat. Dat kan vanaf het moment dat je de kavel reserveert, tot het moment dat je de sleutel van je droomhuis in handen hebt. Of je maakt gebruik van zijn of haar kennis wanneer jij daar in het zelfbouwproces behoefte aan hebt.

Tip 6

Kies een architect voor een woningontwerp op maat, of kies een huis uit een catalogus.

Je kunt zelf je huis ontwerpen of experts inschakelen. Zelfbouw met een architect staat voor individueel maatwerk. Je weet zeker dat al jouw woonwensen worden vertaald naar een uniek woningontwerp. Kies je voor een ontwerp uit een catalogus, dan kun je in overleg vaak nog onderdelen aanpassen. De keuze die bij jou past is meestal afhankelijk van jouw specifieke woonwensen en het beschikbare budget. 

Tip 7

Wil je een kavel reserveren? Dat kan digitaal met hulp van je DigiD

Een kavel hoef je niet direct te kopen; je reserveert de kavel eerst voor een jaar. Je betaalt hiervoor binnen 3 maanden een reserveringsvergoeding (2,5% van de koopsom). Als je via de Kavelkaart een kavel op het oog hebt, kun je die 24 uur per dag digitaal reserveren met je DigiD.

Tip 8

Elke kavel heeft een kavelpaspoort. Hierin staat wat je wel en niet op een kavel mag bouwen.

Heb je een kavel op het oog? Bekijk de bouwregels in het kavelpaspoort om er zeker van te zijn dat jouw droomhuis op de gekozen kavel kan worden gebouwd. De bouwregels zijn niet voor alle kavels gelijk. Zo kan bijvoorbeeld de minimale bouwhoogte verschillen en staat er in het kavelpaspoort of er op eigen terrein of op straat geparkeerd moet worden.

Tip 9

Meer weten over zelfbouw in Almere? Raadpleeg deze website, of maak een afspraak!

Op deze website staat alle informatie die je nodig hebt om je eigen huis te bouwen. Heb je nog vragen? De adviseurs van de Kavelwinkel staan uiteraard voor je klaar. Maak eenvoudig digitaal een afspraak wanneer het jou uitkomt.

Tip 10

Praktische informatie tijdens het zelfbouwproces? Raadpleeg het Basishandboek Zelfbouw.

Naast bovenstaande tips heeft de Kavelwinkel een ‘Basishandboek zelfbouw’ gemaakt. Het handboek bevat vooral veel praktische informatie over zelfbouw in Almere. Het basishandboek heeft bijlagen per wijk met specifieke bepalingen die voor die wijk gelden. Bekijk het Basishandboek Zelfbouw in de rubriek 'Downloads'.