Direct naar content

Oosterwold

Landschap van initiatieven

Let op: Voor de verkoop van kavels in Oosterwold kunt u NIET terecht bij de Kavelwinkel. Raadpleeg de website Maak Oosterwold.

Over Oosterwold

Oosterwold is een eigenzinnige ‘stadslandbouw-wijk’ aan de oostkant van Almere waar wonen, werken en bouwen aan je wijk hand in hand gaan. Het is ‘doe-het-zelf’ gebiedsontwikkeling.

Oosterwold is meer dan zelfbouw en wonen, het is een levenswijze. Je draagt bij aan de voedselproductie voor jezelf, de stad en regio doordat minimaal de helft van je kavel bestemd is voor stadslandbouw.

Maar het gaat nog verder dan dat. Je realiseert niet alleen je eigen woning, voorziening of onderneming met de bijbehorende stadslandbouw; je staat ook samen aan de lat voor de aanleg en beheer van wegen, paden, groen, water en de openbare ruimte. Dat leg je allemaal zelf aan, samen met de andere bewoners. Je koopt dan ook geen bouwrijpe grond, maar landbouwgrond.

Actualiteit in Oosterwold

Sinds 2016 zijn ruim 1.600 initiatieven gestart met hun bijdrage aan de ontwikkeling van Oosterwold met de bouw van hun woning en wijk in dit groene, agrarische landschap. Inmiddels wonen en werken er zo’n 4.600 Oosterwolders. Er zijn 950 bedrijven gevestigd met 1200 arbeidsplaatsen. Ook de voorzieningen in de wijk komen steeds meer van de grond. Er zijn tot op heden 3 basisscholen, 3 kinderdagverblijven, 3 supermarkten en diverse bedrijven  gevestigd, zoals bijvoorbeeld de Lidl, Albert Heijn, Aldi, Gall&Gall, een bloemist, yogaschool, bakker, frietboerderij, Kruitvat en Action.

Deelgebieden

Oosterwold is opgeknipt in fases. Met deelgebied 1A is in 2018 gestart; het is volop in ontwikkeling en nadert afronding. In deel 1B is de grond deels in eigendom van ontwikkelaars die daar al ontwikkeld hebben of de ontwikkeling hebben gestart. De grond in eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) zal de komende jaren door de gebiedsorganisatie worden uitgegeven. Dat is in voorbereiding. Zodra de planning bekend is en de uitgifte start, wordt dit gepubliceerd op de website Maak Oosterwold onder ‘Kavelaanbod’.

Uitgifte in deelgebied 2 (grotendeels op grondgebied van gemeente Zeewolde) is voorlopig nog niet actueel, dat speelt pas over een aantal jaar.

Kavels en prijzen in Oosterwold

In Oosterwold gaat vrijwel alles anders dan in de rest van Almere. Zo worden kavels niet vooraf ingetekend maar bepalen initiatiefnemers de vorm en maat zelf. Je koopt hier geen bouwrijpe grond, maar landbouwgrond. Het bouwrijp maken (ophogen kavel en straat, maar ook aanleg infra, nuts, het water en openbaar groen) betaal en organiseer je dus samen met de buren in je straat: De ‘doe-het-zelf’ gebiedsontwikkeling. De grondprijs lijkt optisch lager dan elders in Almere, maar wat je koopt is niet vergelijkbaar. Ook beheer en onderhoud in de toekomst ligt bij de bewoners zelf.

Oosterwold kent een ruim bestemmingsplan, met in artikel 13 ‘de ontwikkelregels’. Die bepalen onder andere dat niet alleen 50% van je kavel voor stadslandbouw bedoeld is, maar ook dat maximaal 12,5% bruto vloeroppervlak (BVO) is toegestaan. In praktijk betekent dit dat je voor een huis van 125 m2 BVO, 1.000 m2 kavel nodig hebt. Op de website Maak Oosterwold kan je nalezen waarmee je allemaal rekening moet houden. Met het Handboek word je wegwijs gemaakt in de ‘doe-het-zelf’ gebiedsontwikkeling.

Voor de verkoop van kavels in Oosterwold kun je de website Maak Oosterwold raadplegen.

Interesse in Oosterwold?

Momenteel staan er geen percelen open voor inschrijving. De uitgifte vindt gefaseerd plaats en wordt aangekondigd via Maak Oosterwold.

Als Oosterwold bij je past, kijk dan op Maak Oosterwold. Verdiep je in hoe het werkt en hou daar het aanbod in de gaten.

Wil je contact met het gebiedsteam Oosterwold? Bekijk de contact pagina op Maak Oosterwold.  Bekijk ook de Facebookpagina.

Heb je vragen?
Neem contact met ons op!