FAQ Gasloos bouwen

Veelgestelde vragen

Ben ik verplicht om gasloos te bouwen?

Ja. Per 1 juli is de Wet Voortgang Energietransitie (Wet VET) ingevoerd. Dat betekent dat elk nieuw gebouw (en klein bedrijf), waarvoor ná 1 juli 2018 een bouwaanvraag ingediend wordt, gasloos gebouwd moet worden. Als je gaat bouwen in een wijk met stadsverwarming, hoef je niets te veranderen, die wijken zijn al aardgasvrij.

Ik ga bouwen in Almere Poort, Stad of Noorderplassen, wat betekent het voor mij?

Dan hoeft u niets te veranderen. Deze gebieden zijn namelijk al aardgasvrij. In alle overige gebieden zal een warmtepomp in de meeste gevallen de beste oplossing zijn. 

Ik ga bouwen in Nobelhorst, Vogelhorst, De Laren, Overgooi of de Stripheldenbuurt, wat betekent het voor mij?

In deze Almeerse wijken is geen stadsverwarming. Als je hier gaat bouwen, moet per 1 juli 2018 gasloos gebouwd worden.

Wat zijn alternatieven voor een gasaansluiting?

Er zijn meerdere technische oplossingen mogelijk, maar er zijn er twee die de voorkeur hebben: een stadsverwarmingsnet of een warmtepomp. Lees er meer over op de site van Almere geeft energie.

Zijn er subsidies of andere regelingen voor aardgasvrije nieuwbouw?

Ja, er is op dit moment (juli 2018) een subsidie voor warmtepompen. Reken jezelf niet rijk en neem subsidies bij voorkeur niet mee in je berekening; het kan zijn dat de subsidiepot leeg is op het moment dat je de warmtepomp hebt geïnstalleerd. Ook is het vaak mogelijk om een extra hypotheek af te sluiten. Lees meer over de financiële mogelijkheden op Almere geeft energie.

Wat moet ik doen als ik al bezig ben met het ontwerpen van mijn woning?

Het belangrijkste is dat je zo snel mogelijk met je bouwbedrijf bespreekt op welke manier zij hun energie-oplossing voorstellen. Veel bouwbedrijven hebben al oplossingen paraat. De oplossingen zijn namelijk al op diverse plekken uitgevoerd, ook in Almere. Voor sommige bedrijven zal dit nog wel extra werk betekenen en soms ook (kleine) aanpassingen in het ontwerp. 

Waar vind ik meer informatie over gasloos bouwen?
  • Bijna elke maand is er in de Kavelwinkel een , waar interne en externe partijen je vragen over zelfbouw kunnen beantwoorden. Hier zijn ook een of meerdere duurzame partijen en energieambassadeurs bij aanwezig. Kijk voor hier voor nieuwe data van het Expertteam Zelfbouw.