FAQ Financiën

Veelgestelde vragen

Wat kost een kavel?

De gemeenteraad van Almere stelt jaarlijks het prijsbeleid van de kavels vast. De actuele prijzen van de kavels vind je op de Kavelkaart

Wat kost het bouwen van een huis?

De bouwkosten worden vooral bepaald door de woningkwaliteit (grootte, bouwkundige kwaliteit, inrichtings- en afwerkingsniveau), maar uiteraard ook door de situatie in de markt (het prijsniveau). Zorg ervoor dat je bij de start een realistisch beeld hebt van wat je bouwbudget is. Om snel een inzicht te krijgen in de kosten van het bouwen van een huis kun je bijvoorbeeld  kijken op de website watkostbouwen.nl.

Met welke kosten moet ik rekening houden als ik een huis wil bouwen?

Naast de grond- en bouwkosten zijn er diverse kosten waarmee je te maken krijgt. Bijvoorbeeld: architect- of ontwerpkosten; bouwbegeleider, notaris, aansluitkosten (ongeveer € 10.000,-), sonderingskosten (berekent aannemer door), bouwleges (percentage van de bouwkosten, gebaseerd op het bouwvolume. Zie voor de exacte berekening de bijlage 'Tarieven zelfbouw' in de rubriek Downloads), kadastraal recht (inschrijvingskosten in het openbaar register), afsluitprovisie hypotheek, taxatiekosten, verkoopkosten van je huidige woning, overbruggingskrediet. 

Om in kaart te brengen met welke kosten je te maken krijgt tijdens het zelfbouwproces hebben we de Budgetplanner zelfbouw (xls) ontwikkeld. Lees daarnaast de bijlage 'Wat kost zelfbouw' (pdf) goed door.

We raden je aan om je van tevoren goed te laten informeren door ervaringsdeskundigen op het gebied van zelfbouw. En kom een keer langs bij ons Expertteam Zelfbouw; een team van interne en externe partijen voorziet zelfbouwers maandelijks van raad en advies op het gebied van de financiële vraagstukken bij zelfbouw. Een aantal slimme vragen die je kunt stellen aan professionals vind je in de financiële scan zelfbouw (pdf).

 

 

Bestaat er een starterslening in de gemeente Almere?

Informatie over de reguliere starterslening vind je via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) op www.svn.nl. Almere heeft sinds 2015 geen starterslening meer uitgegeven.