FAQ Algemene vragen

Veelgestelde vragen

Ik ben geïnteresseerd in een zelfbouwkavel, waar begin ik?

Begin met de rubriek ‘Zelf bouwen’. Daar staat chronologisch uitgelegd wat de verschillende stappen zijn bij zelfbouw:
- Waar wil ik wonen?
- Wat wil ik?
- Met wie wil ik bouwen?
- Wat kost zelfbouw?
- Een kavel reserveren?
- Vergunningen
- Een kavel kopen
- Duurzaam bouwen
- Ervaringen van zelfbouwers

Welke voorzieningen zijn er in de wijken?

Dit kun je vinden op de wijkpagina's. Ga via de rubriek Stadsdelen en wijken naar de betreffende wijkpagina voor meer informatie.

Ik wil een eigen huis bouwen in Almere. Waar krijg ik meer informatie?

De adviseurs van de Kavelwinkel kunnen je vijf dagen per week informeren over zelf bouwen. Je kunt terecht in de Kavelwinkel voor een persoonlijk gesprek en informatie op maat. Je kunt mailen middels het contactformulier, bellen naar 14 036 of langskomen tijdens onze openingstijden. 

De Kavelwinkel is gevestigd in het stadhuis, Stadhuisplein 1, Almere. 

Ik weet niets van bouwen. Kan ik daar hulp bij krijgen?

Ja. Je kunt een bouwbegeleider inschakelen. Dit is een onafhankelijk persoon die je gedurende het hele bouwproces of voor specifieke gedeelten – denk aan het selecteren van een aannemer/architect, de bouwcontroles, eindoplevering - van dienst kan zijn.  Een bouwbegeleider kan toetsen of je plan technisch en financieel haalbaar is. Meer over bouwbegeleiding.

Ik wil graag een adviseur van de Kavelwinkel spreken, hoe regel ik dat?

Je kunt op de website een afspraak maken of tijdens de inloopuren bij de Kavelwinkel binnenlopen. Bekijk hier alle openingstijden van de Kavelwinkel. Rondom start verkopen van nieuwe kavels organiseren wij een Expertteam Zelfbouw waar u zonder afspraak terecht kunt.

Moet ik heel handig zijn?

Dat hoeft helemaal niet. Kiezen voor zelfbouw betekent dat je bouwt op jouw manier. Daar waar je zelf de kennis en kunde hebt, zet je die in. En waar je hulp nodig hebt, schakel je die in. Van architect tot bouwadviseur, van aannemer tot hovenier.

Waar vind ik voorbeelden van zelfbouw?

In de rubriek Ervaringen van zelfbouwers kun je verhalen lezen en filmpjes bekijken van zelfbouwers. De Kavelwinkel kan je suggesties doen voor praktijkvoorbeelden. Globaal is zelfbouw in Almere te vinden in:

  • de wijk Homeruskwartier in Almere Poort: hele wijk bestaat uit zelfbouw in alle vormen: vrijstaand en rijwoningen;
  • de wijk Noorderplassen West in Almere Stad;
  • de wijk Overgooi in Almere Haven: villa’s onder architectuur;
  • de wijk Vogelhorst in Almere Hout; grote vrijstaande woningen;
  • de wijk Nobelhorst in Almere Hout; vrijstaande woningen
  • de wijk Stripheldenbuurt in Almere Buiten; vrijstaande woningen

Ook op Steigereiland en Rieteiland (IJburg, Amsterdam) kun je vele voorbeelden van zelfbouw zien.

Ik wil mijn bedrijf bij mijn woning. Kan dat?

In het kavelpaspoort en/of in het bestemmingsplan is opgenomen of een bedrijf aan huis mogelijk is en wat daaronder wordt verstaan; welke bedrijvigheid gewenst is en wat de maximale afmeting mag zijn. Vaak mag de bedrijvigheid geen verkeersaantrekkende werking voor de wijk hebben.

Betaal ik omzetbelasting (btw) over de grond?

De grondprijs is vrijgesteld van omzetbelasting (btw) en overdrachtsbelasting, behalve in Overgooi en De Laren in Almere Haven. In deze twee wijken betaal je wel omzetbelasting (de prijs die zichtbaar is op de kavelkaart is de prijs inclusief btw).

Vanaf welk moment ga ik Onroerendezaakbelasting (OZB) betalen?

Vanaf het moment dat je eigenaar bent geworden van de grond. De situatie wordt elk jaar gemeten op 1 januari. De waarde wordt gewaardeerd door de taxateur. Op het moment dat de 1e paal de grond in gaat verandert het object van grond naar 'woning in aanbouw'. De waarde verandert daardoor ook.

Kan ik ook samen met een groep mensen bouwen?

Een bouwgroep is een groep particulieren die in groepsverband een bouwkavel verwerft. Meer informatie vind je op de pagina Bouwgroepen. Als je samen wilt gaan bouwen, kun je je aanmelden bij het Initiatievenloket

Ik wil graag kennis maken met mijn toekomstige buren. Hoe kom ik met hen in contact?

Vanuit privacywetgeving mag de gemeente geen persoonsgegevens verstrekken. Wil je graag in contact komen met je toekomstige buren of mensen die bij jou in de straat gaan bouwen? Veel zelfbouwers vinden elkaar via een groep op Facebook. Heb je een groep aangemaakt, deel deze dan op de Facebookpagina van IkbouwmijnhuisinAlmere om zo nog sneller in contact te komen met toekomstige buren.