Zelfbouwadviseurs aan het woord

4 september 2019

Goed dat je interesse hebt in bouwkavels en het (laten) bouwen van jouw droomhuis. Wij helpen je graag op weg in de oriëntatiefase van het bouwproces. Niet iedereen heeft de tijd heeft om langs te komen in de Kavelwinkel. Daarom geven we via je deze weg tips en trucs voor je zoektocht naar je ‘zelfontworpen’ droomhuis. 

Maximale budget

Wil je een kavel reserveren via onze Kavelkaart? Dan is het goed om te weten wat je totale budget is. Bij een hypotheekadviseur/-verstrekker kun je nagaan wat er voor jou mogelijk is. Als je weet wat je maximaal kunt uitgeven, begint je avontuur naar de locatie van je droomhuis.

Ideale woonomgeving

Loop of rij vooral door de wijken van Almere waar kavels te koop zijn. Zo kun je bepalen welke wijk geschikt is voor jou. Zie je onderweg mooie huizen in aanbouw, dan kun je bij de betreffende bouwer of architect informeren naar de mogelijkheden. Is het huis bewoond, dan kun je de eigenaar vragen naar de bouwer/architect. Misschien wil hij zelfs wel wat tips en trucs prijsgeven.

Prijzen

In de huidige markt is het belangrijk om (snel) helder te krijgen wat jouw droomwoning gaat kosten. Houd er rekening mee dat de meeste prijzen voor woningen (die online te vinden zijn), gelden voor een woning zoals omschreven/afgebeeld. Wil je maatwerk (aangepaste afmetingen van die woning)? Dan loopt de prijs snel op, als maatwerk al mogelijk is. Je zou het bijna niet geloven, maar ook een kleinere woning dan afgebeeld, valt vaak duurder uit.

Naast de kosten voor de woning en kavel zijn er nog verschillende andere kosten: legeskosten voor vergunningen, aansluitkosten, kosten tuinaanleg, hypotheekadvieskosten, notariskosten, etc. Om alle kosten in het vizier te houden, kun je de budgetplanner (pdf) gebruiken. Zelfbouw en projectmatige nieuwbouw zijn op dit moment minimaal even kostbaar als het kopen van een bestaande woning.

Voordelen zelfbouw

Het voordeel van zelfbouw is vanzelfsprekend keuzevrijheid. Je bepaalt zelf hoe jouw droomhuis eruit komt te zien, van binnen en van buiten. Op een plek in de stad waar jij wilt wonen. Er is alle ruimte voor je persoonlijke woonwensen. Zelfbouw staat voor maatwerk, kwaliteit en meer woonplezier. Als zelfbouwer ben je de opdrachtgever ofwel regisseur van jouw nieuwe woning. Dat is leuk, inspirerend en uitdagend. Schat het bouwproces niet te licht in. Er is de nodige tijd en energie nodig om uiteindelijk tot het gedroomde resultaat te komen.

Advies nodig?

Ben je je nu aan het oriënteren op de kopersmarkt ? Sta je op het punt staat om een kavel te reserveren? Of heb je al een kavel gereserveerd? Wij staan voor je klaar om je te adviseren. We leggen je graag stap voor stap uit hoe het proces in zijn werk gaat. Kijk voor de contactmogelijkheden op onze contactpagina.