Nieuwe bodemkwaliteitskaart PFAS

20 december 2019

Eerder hebben wij je geïnformeerd over PFAS en het zelfbouwproces. In dit nieuwsbericht brengen wij je graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. In Almere mag je grond namelijk weer gebruiken en verplaatsen met de bodemkwaliteitskaart, op voorwaarde dat het uit Almere komt en in Almere blijft.

 

Op 17 december 2019 heeft de gemeente de bodemkwaliteitskaart vastgesteld, met daarin de normen voor PFAS. Het aanpassen van de bodemkwaliteitskaart vond plaats via metingen in alle gemeenten in Flevoland. Daarmee zijn de achtergrondwaarden voor PFAS in de bodem van Flevoland bepaald. Uit de metingen blijkt dat de waarden van PFAS in de bodem van Almere lager liggen dan de norm die de minister op 1 december 2019 bekendmaakte.

 

Wat betekent dit voor jou?
Je kunt bij het verzetten van grond binnen Almere weer gebruikmaken van de bodemkwaliteitskaart. Hierdoor is aanvullend bodemonderzoek op PFAS niet meer nodig. Als je grond wilt verzetten, neem dan eerst contact op met je bouwer om dit te bespreken. Het kan voorkomen dat je grondverzetbedrijf of verwerker de bodemkwaliteitskaart niet afdoende vindt. Je moet dan alsnog een partijkeuring (AP04) als bewijs aanleveren. De kosten van deze specifieke partijkeuring zijn voor eigen rekening.